Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries són reaccions adverses als aliments, atribuïbles a la ingesta, el contacte o la inhalació d’un aliment, o algun dels seus components. Poden provocar des de reaccions lleus, com ara picor o erupcions a la pell, fins a símptomes més greus, com ara asma, diarrea, còlics i, en casos molt greus, poden provocar un xoc anafilàctic que comprometi la vida de la persona. Per a les persones afectades, l’única manera d’evitar aquestes reaccions és no consumir els aliments que les causen, ja que petites quantitats poden arribar a desencadenar la reacció al·lèrgica.
Els ingredients al·lergògens de declaració obligatòria en l’etiqueta són:
Cereals que continguin gluten: blat, sègol, ordi, civada, espelta, kamut o les seves varietats híbrides i productes derivats
Crustacis i productes a base de crustacis
Ous i productes a base d’ou Peix i productes a base de peix
Cacauets i productes a base de cacauets
Soja i productes a base de soja
Llet i els seus derivats (inclosa la lactosa)
Fruita de clofolla: ametlles, avellanes, nous, anacards, pacanes, nous del Brasil, festucs, macadàmies i productes derivats
Api i productes derivats
Mostassa i productes derivats
Llavors de sèsam i productes a base de llavors de sèsam
Anhídrid sulfurós i sulfits en concentracions superiors a 10 mg/kg o 10 mg/l expressat com a SO2 Tramussos i productes a base de tramussos
Mol·luscs i productes a base de mol·luscs
Iconografia que es pot trobar en les cartes de restaurant:
Severity: Warning
Message: getimagesize(uploads/Al·lèrgens.jpg): failed to open stream: No such file or directory
Filename: helpers/image_helper.php
Line Number: 8
Severity: Warning
Message: getimagesize(uploads/Al·lèrgens.jpg): failed to open stream: No such file or directory
Filename: helpers/image_helper.php
Line Number: 8